Tento RECEPT na vanilkovo-makový zákusok som našla v starých novinách ešte z roku 1856.

Rady a tipy

Postup:
Najskôr si pripravíme krém. V 100 ml studeného mlieka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, Zvyšok mlieka dáme variť s cukrom, keď mlieko začne vrieť pridáme rozmiešaný puding v mlieku a uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Vychladnutý puding dobre vymiešame do krémova.

Maslo vymiešame do peny, pridáme vymiešaný puding, dobre vymiešame, nakoniec primiešame kyslú smotanu. Dobre vymiešame.

Cesto:

Maslo vymiešame s cukrom do peny, po jednom primiešame vajcia, dobre vymiešame, pridáme kyslú smotanu a múku zmiešanú s práškom do pečiva , nakoniec primiešame mletý mak.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút, pekne do ružova. Upečený základ necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Na vychladnutý základ, rovnomerne navrstvíme vanilkový krém, rozotrieme. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.

Poleva:

Tmavú aj mliečnu čokoládu polámeme na kúsky, pridáme olej a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame do leskla.

Stuhnutý koláč rovnomerne polejeme čokoládovou polevou. Koláč odložíme do chladu, aby poleva stuhla. Potom koláč nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!

Video: