Pamätáte na socialistické šaláty? Tu je 7 najpopulárnejších, spomínate si na ne?

Rady a tipy Zaujímavosti

Rumcajs


Veľmi zaujímavý šalát, ktorý sa skladá z cibule, cukru, sójovej omáčky, oleja, korenia, majonézy a hlavne aj zo sterilizovaných uhoriek, mäkkej salámy, horčice, worčesterovej omáčky a tiež soli.

Pokiaľ ide o prípravu, tak je vidieť, že zoznam surovín je pomerne rozsiahly, ale výsledok za to skutočne stojí.

Dnes ide stále o šalát, ktorý máte možnosť na mnohých miestach kúpiť. Bohužiaľ nie všade na vás čaká tá pôvodná, tradičná receptúra daného šalátu.

Desiatový šalát
Z čoho sa skladal? Nesmel chýbať mäkká saláma, worcester, ďalej tiež ocot, kečup, ale aj sterilizovaná kukurica, vajcia, olej, cibuľa, nakladané uhorky a ďalej tatárska omáčka. Dnes už tento šalát moc predajní nevedie, keďže bol vytlačený inými druhmi. V čase socializmu sa však jednalo o pomerne zaujímavú voľbu, ktorá dobre chutila a tiež vedela skvele zahnať hlad.

Parížsky šalát
Ten dnes môžete nájsť na pulte takmer každého lahôdkarstva. Problém ale je, že podľa noriem STN už sa veľmi nerobí. A to znamená, že skrátka bude chutiť inak. A aké je jeho zloženie?

Ako základ sa používal opäť mäkký salám, ďalej sterilizované uhorky, hrášok a tiež cibuľa. Na zálievku bola použitá samozrejme majonéza, ktorá však bola dochutená soľou a korením, trochou octu, Worcesteru, cukru a horčice. Výsledok miloval každý. Otázkou však je, prečo sa volal po známom francúzskom meste?

Vlašský šalát
Rovnako ako vyššie menovaný parížsky, tak i vlašský šalát patrí do skupiny tých, ktoré sú stopercentne najpopulárnejšie. Jedná sa vlastne o lacnejšiu obdobu. Aj dnes tento typ šalátu zoženiete všade, ale pravdou je, že na klasické normy STN už sa bohužiaľ zabudlo. Tu bol predpis jasný. Čo sa do šalátu dávalo?

Mäkký salám, uhorky, hrášok, ale aj zemiaky, zeler alebo mrkva. Všetko sa okorenilo kombináciou majonézy, horčice, korenia a soli, octu, oleja, soli a tiež worcestrovejj omáčky.

Pochúťkový šalát
Ďalšia tradícia nielen socializmu, ale aj súčasnej doby. To je pochúťkový šalát, kde je opäť základom mäkký šalát, cibuľa, kyslá uhorka, ale ďalej sem patrí aj vajíčko alebo hrášok. Zálievka je u neho už v podstate klasická, pretože sa líši len drobnosťami.

Opäť je to majonézový základ, ktorý je doplnený olejom, je doplnený octom, worcestrom, horčicou a tiež cukrom a soľou. Kto má na šalát chuť, má ho v rôznych úpravách takmer akékoľvek lahôdkárstva. Socialistická úprava podľa noriem je však takmer minulosťou.

Turistický šalát
Dôvodom tohto názvu nie je to, že by si tento šalát brali turisti so sebou na túru, ale volá sa tak preto, že základnou zložkou je takzvaný turistický salámu.

K nemu sa pridávalo nátierkové maslo, cibuľa, ďalej tiež syr, ale aj cesnak, červená paprika, vajíčko a ako zálievka bola zvolená tatárska omáčka doplnená horčicou. Predtým to bol pomerne populárny šalát, ale dnes už ho v lahôdkach moc neuvidíte. Preto je často nevyhnutné zaspomínať si doma a pripraviť si ho svojpomocne.

Krakovský šalát
Opäť jeden z tých, ktoré dnes na pultoch už toľko neuvidíte. Tento však v časoch socializmu patril medzi skutočnú pochúťku. Aj preto, že bol zo všetkých najdrahší, čo bolo spojené aj s tým, čo obsahoval.

Bol to tvrdý syr, údený syr, pór, bola to tiež majonéza, smotana a jogurt a hlavne to boli kuracie prsia. Toto všetko dohromady robilo z daného šalátu unikát. Ak máte chuť, je potrebné si ingrediencie nakúpiť domov, pretože v obchode na neho bohužiaľ nenatrafíte.

Ktorý je váš najobľúbeneší? Dajte nám vedieť do komentára.

ZDROJ: zenazive.cz