Slováci POZOR! V TOMTO mäse sa našla nebezpečná salmonela!

Rady a tipy Zaujímavosti Zdravie

Ide o ,,kuracie prsia (chladená hydina, trieda kvality, DS: 03/04/2020, VD: 30/03/2020, výrobca: Handlowo-Produkcyjna „JANAS”, Spólka Jawna, ul Ludzmierska 29, 34-400 Nowy Targ, krajina pôvodu: Poľsko“.

Mikrobiologickou analýzou vzorky bola zistená prítomnosť baktérií druhu ,,Salmonella enterica sérovar Enteritidis“. Salmonela môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, akými sú septické ochorenia brušného týfusu, a dokonca hrozia aj hnisavé ochorenia kĺbov i kostí. Výrobok je po dobe spotreby.

AKÉ SÚ PRÍZNAKY SALMONELÓZY?
Obyčajne po 8 až 10 hodinách po požití kontaminovanej potravy dochádza k rýchlemu rozvoju príznakov ako sú nevoľnosť, zvracanie, bolesť hlavy, kŕčovité bolesti brucha, hnačka, teplota až do 39°C, ktorá však trvá len niekoľko hodín až dní. Stolica je riedka, vodnatá niekoľkokrát denne.

Chorý je najmä prvý deň slabý, čo je zapríčinené výraznou stratou tekutín a minerálov. Tieto príznaky pretrvávajú niekoľko dní. Ak je organizmus v dobrej kondícii a celkový počet choroboplodných zárodkov nebol veľký, dá sa salmonelóza „preskákať“ bez väčších problémov a nie je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Nemusí to tak ale byť u malých detí a starších ľudí. U nich môže mať ochorenie ťažký priebeh a môže dôjsť až k šokovému stavu.

ZDROJ: svps.sk