Najčastejšie sa dnes tieto placky pripravujú zo zemiakov, múky, vajec, cesnaku, soli, korenia, majoránky a mlieka, ale existuje mnoho variantov prípravy. Dajú sa pripraviť z predvarených zemiakov, urobíte ich aj bez zemiakov, namiesto ktorých môžete nastrúhať cuketu, alebo sa dokonca dá dnes zohnať už aj raw recept – ani zemiaky nemusíte variť! Pokiaľ ale varenie milujete komplet aj s pečením, môžete si zemiakové placky tiež pripraviť v rúre.
Špeciálna chuť dodáva plackám kombinácia zemiakov s masťou, práve tento druh tuku sa na ich prípravu hodí najlepšie. Bežné je ale aj smažiť ich na oleji, ako velí židovská tradícia .
Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek kombináciu, jedno je isté – najskôr so zemiakmi oslníte aj deti.
My sme pre vás z mnohých variantov vybrali tú bez mlieka. Dôvod je prostý: takto pripravené placky sú podľa našej redakcie zďaleka najchutnejšie a takto ich pripravujú aj naše babičky.
Budete potrebovať:
škrabku na zemiaky, lis na cesnak, misu na prípravu cesta, panvicu na vyprážanie, tanier na hotové zemiakové placky.
Suroviny:
1 kg zemiakov
4 lyžice múky
4 strúčiky cesnaku
4 lyžičky majoránky
2 vajcia
soľ a korenie
Postup prípravy:
Olúpte zemiaky a nastrúhajte ich (vyberte strúhadlo pre jemnejšie strúhanie). Vytlačte z nich pokiaľ možno všetku vodu. Dajte na panvicu trochu oleja alebo masti a začnite ho smažiť. Posypte zemiaky múkou, pridajte vajcia a prelisujte do nich cesnak. Pridajte majorán a podľa chuti osoľte a okoreňte. Postupujte rýchlo, pretože pokiaľ zemiaky necháte dlho na vzduchu, začnú vám hnednúť. Cesto ešte premiešajte, aby sa chute dobre prepojili, a pustite sa do vyprážania. Placky smažte na rozpálenej panvici asi 2-3 minúty z každej strany.
Vhodné prílohy k zemiakom:
kapusta, údené mäso, guláš, slanina, huby, klobásky