Recept na luxusné zemiakové placky ako od babičky, ktoré si zamiluje úplne každý!

Rady a tipy

Placky zo zemiakov, vyprážané tradične na masti, patria k jednému z najobľúbenejších kulinárskych pokladov českej a slovenskej kuchyne. Zemiaky sa dajú totiž jesť samostatne ako hlavné jedlo, môžu ale poslúžiť aj ako veľmi chutná príloha.

V našom recepte sa naučíte, ako si pripraviť jeden z najchutnejších zemiakových variant, ktorý sme v živote ochutnali. Možno vás to prekvapí – tieto zemiakové placky sa pripravujú bez akéhokoľvek mlieka. A sú extra chrumkavé!

Zemiaky si pravidelne vychutná snáď každý milovník zemiakov. Tento pokrm do našej krajiny priniesli kočovní Židia, ktorí ho pripravujú na olivovom oleji (tradične sa jej počas Chanuky – osemdňového židovského sviatku, ktorý vychádza na obdobie od konca novembra do konca decembra).

Česi a Slováci si ho upravili po svojom – namiesto olivového oleja používajú najradšej masť. Vznikli u nás aj úplne špeciálne druhy zemiakových placiek: niekde pripravujú zemiakové placky na platni na sucho, alebo vznikol aj zemiak s nahrubo nastrúhanými zemiakmi.

Či už si vyberiete akýkoľvek zemiačik, chuťové poháriky sa po ňom roztancujú, keď si k nemu dáte kapustu, huby, údené mäso, slaninu, trochu guláša alebo sa do neho pustíte len tak bez ničoho.

Článok pokračuje na ďalšej strane.