Všetci si mysleli, že je to zdravý nápoj. Zistilo sa, že ničí štítnu žľazu a je spojený s rakovinou prsníka!

Krása a móda Rady a tipy Zaujímavosti Zdravie

V snahe vstúpiť do zdravotnej revolúcie prešli mnohé domácnosti z mlieka na sójové mlieko. Na rozdiel od mlieka z kravy, sójové mlieko neobsahuje laktózu, takže ľudia, ktorí sa vyvarujú mliečnych výrobkov, ako sú vegáni alebo tí, ktorí majú intoleranciu laktózy, sójové mlieko vyzerá ako dobrá voľba.

Obohatené sójové mlieko je dokonca dobrým zdrojom bielkovín, železa, vitamínov B a vápnika, pričom má nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu. Znie to dobre, nie? Jediným problémom je, že výskum ukázal, že konzumácia sójového mlieka môže vážne ohroziť vaše zdravie.

Jedovatý nápoj

Všetci vzájomne tvrdia, že kde je sója, tam je aj GMO. V skutočnosti, až 99% bôbov sú geneticky modifikované, takže považovať tento produkt za organický, je nemožné.
Izolát sójového proteínu sa pripravuje za vysokej teploty, takže tento produkt je škodlivý pre ľudské trávenie.

Negatívny vplyv na obličky a nervový systém má hliník, ktorý sa tiež nachádza v zložení sójového výrobku. Sójové bôby obsahujú hemaglutinín – látku, ktorá stimuluje zrážanie.

Fytová kyselina sóje spomaľuje vstrebávanie železa, horčíka, vápnika, zinku a medi.
Prírodné toxíny v sóji ovplyvňujú hladinu estrogénov. Iba 2 šálky sójového mlieka denne zmenia hladinu hormónov v tele.

Produkcia hormónov štítnej žľazy je blokovaná goitrogénom, ktorý je prítomný v sójových bôboch.

Mužom sa neodporúča piť sójové mlieko kvôli fytoestrogénom, ktoré narúšajú funkciu endokrinných disruptorov a môže to spôsobiť neplodnosť.

Obmedzte pitie sójového mlieka na minimum, alebo ho nepite vôbec. Radšej sa zamerajte na prírodné mlieka, ako je napríklad kravské, ktoré má mnoho výhod.

A čo radšej nejesť?

Napríklad sušené sójové mäso, tzv. sójové proteínové koncentráty. Ide o 100-percentne odtučnenú sójovú múku, tá vzniká len pražením bôbov a ich lisovaním. Takže obsahuje dosť toxínov, ktoré nechceme dostať do tela.

Rovnako sa zrieknite sójových sladkostí ako sú sójové rezy, tyčinky, ale aj obľúbená margotka. Tvorí ich od 15 do 30% sójovej múky (alebo krupica), takže v nej je pomerne veľa škodlivín. Tyčinky obsahujú aj cukry, ktoré v kombinácii so strukovinami určite zhoršujú stráviteľnosť.

Niektorí odborníci neodporúčajú preháňať to ani so sójovým mliekom, sójovými jogurtami a pudingami. Mlieko môže negatívne vplývať na metabolizmus hormónov u liečených detí.
Pri jogurtoch a pudingoch je problematický aj pridaný cukor, mnohé obsahujú stabilizátory a ďalšie prídavné látky.
Z jedálnička radšej radšej vynechajte priemyselne vyrábanú sójovú omáčku, sójové údeniny ako sú párky, či sekaná (ťažko stráviteľné), ďalej solené sójové alaburky (sójové oriešky – pár si zobnúť môžete, ale inak sú ťažšie stráviteľné).

Pokiaľ sa vám článok páčil, zdieľajte ho medzi svojich priateľov.

ZDROJ: simplecapacity.com