Žĺtkové rezy: VEĽKONOČNÁ maškrta, ktorú pripravujeme podľa najlepšieho 100-ročného receptu!

Rady a tipy

Ingrediencie

Na cesto:
6 bielkov
Štipka soli
250 g masla
200 g práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
250 g mletých lieskových orechov
150 g polohrubej múky

Na polevu:
6 žĺtkov
300 g práškového cukru

Postup prípravy

Príprava cesta: V miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuhej peny.

Maslová zmes: V samostatnej miske vyšľahajte maslo, kým nezíska bielu a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávajte práškový cukor a dôkladne miešajte. Potom pridajte vanilkový cukor, mleté lieskové orechy a múku. Všetko dobre premiešajte.

Spojenie zmesí: Do maslovo-orieškovej zmesi opatrne zapracujte vyšľahaný bielkový sneh, aby ste zachovali nadýchanosť cesta.
Pečenie: Cesto rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie (rozmery približne 29 x 39 cm). Uhlaďte povrch a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.

Príprava polevy: Kým sa cesto pečie, vyšľahajte žĺtky s práškovým cukrom do tuhej a hladkej konzistencie.
Dokončenie dezertu: Ešte horúci koláč potrite pripravenou žĺtkovou polevou, uhladte povrch a nechajte vychladnúť, aby poleva stuhla.
Servírovanie: Po úplnom vychladnutí orežte okraje a nakrájajte na rezy.

Video recept: