Hmyz v chlebe a pečive? Slovenskí pekári zaujali rázne stanovisko

Rady a tipy

Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) absolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa vo štvrtok konal na Donovaloch. V stredu o tom informoval predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.

„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení sa členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyseľne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu,“ zdôraznil Lapšanský. Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a zväz nevidí absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch.

Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári nebudú do svojich výrobkov podľa Lapšanského pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. „Dôvodenie ekologickými či morálnymi dosahmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov,“ uviedol.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.