Najrozsiahlejšie testovanie prebehlo v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde úrady analyzovali 103 vzoriek čokolády z Turecka, zo Spojených arabských emirátov, z Jordánska a z Nemecka. Zatiaľ čo nemecké výrobky neprešli v 38 % prípadov, pri dovoze z tretích krajín dosiahla nevyhovujúca miera až 96 %.
Najzávažnejším zistením bola prítomnosť mykotoxínov – toxických plesní, ktoré môžu poškodiť pečeň, obličky a oslabiť imunitu. Kým v nemeckých výrobkoch sa nenašli, v produktoch z tretích krajín namerali vysoké hodnoty. Okrem toho mnohé čokolády obsahovali nevhodné farbivá a nesprávne označenia.
Až päť z pätnástich testovaných vzoriek obsahovalo neoznačené alergény ako arašidy či sezam, a tri mliečne čokolády dokonca neobsahovali žiadny mliečny tuk.
Viaceré vzorky obsahovali baktérie Enterobacteriaceae, ktoré môžu spôsobovať tráviace problémy. Kontaminovaných bolo približne päť percent analyzovaných výrobkov.
Podobné výsledky priniesli aj ďalšie kontroly. V Sasku-Anhaltsku sa zistilo, že niektoré čokolády obsahovali lacnejšie tuky namiesto kakaového masla a vysoké množstvo koliformných baktérií. V Hannoveri úrady zatvorili výrobcu dubajskej čokolády pre závažné hygienické porušenia, inú spoločnosť usvedčili z nesprávneho označovania produktov.
V Bádensku-Württembersku už v decembri stiahli z trhu čokoládu kontaminovanú plesňou a ďalšie výsledky testovania zverejnia o niekoľko dní či týždňov. Tieto zistenia zdôrazňujú potrebu prísnej kontroly potravín a ochrany spotrebiteľov pred nebezpečnými výrobkami.
ZDROJ: bild.de