Zalejte pár hrstí fialiek obyčajnou Alpou a zapamätajte si tento recept na celý život: Najväčšia pomoc do každej rodiny!!

Rady a tipy Zdravie

Väčšina z nás si túto bylinu predstaví s jej typickou fialovou farbou. Okrem fialky voňavej však poznáme aj fialku lesnú a trojfarebnú. Typické je pre nich to, že rastú ukryté na vlhkomilných tienistých miestach. Zberajú sa všetky ich časti , a to koreň, vňať, listy i kvety. Zatiaľ čo podzemné časti vyhľadávame na jeseň, v čase kvetu by sme sa mali zamerať práve na vňať.

Čo všetko dokážu?

Najviac sa však jednoznačne hovorí o účinkoch sušenej vňaťky z fialky trojfarebnej.

Vyrábajú sa z nich rôzne čaje, ktoré obsahujú saponíny, flavonoidy, sliz, triesloviny a alkaloid violín.

Tieto látky prečisťujú náš respiračný systém a účinne ho odhlieňujú tým, že podporujú vykašliavanie.

Dokážu však skrotiť aj chronický kašeľ a poradiť si s boľavým hrdlom a zachrípnutím.

Najväčším benefitom takejto fialky je, že účinkuje rýchlo!

Fialky majú aj veľmi pozitívne diuretické a metabolické účinky.

Prečisťujú sa tak naše vylučovacie cesty, vďaka čomu sa z nášho tela odplavujú škodlivé látky.

Vňať fialky má okrem iného aj tonizujúce účinky, ktoré zaceľujú cievnu stenu zvnútra aj zvonka.

Pomáhajú pri poškodeniach pokožky, ako sú drobné rany, ktoré hnisajú či zle sa hoja.

Fialka zmierňuje aj opuchy. Ocenia ju aj ľudia s aknetickou pleťou, ale aj pacienti trpiaci reumatizmom.

A účinne bojuje aj s lupinami, ktoré sa taktiež objavujú s príchodom jari.

Zázračný liek na reumu a boľavé kĺby

Kvietky zalejeme alkoholom alebo alpou a necháme na tmavom a chladnom mieste lúhovať 3-4 týždne.

Potom kvietky scedíme a používame na potieranie a liečivé zábaly.

Výborné na reumatické bolesti, opuchy kĺbov a ochorenia pohybového aparátu.

Fialkový sirup – na boľavé hrdlo, vykašliavanie a dobrý spánok

1 šálku kvietkov fialiek dáme do čistej misky zalejem studenou vodou a jemne umyjeme.

Scedíme a osušíme na papierovej utierke.

Potom ich dáme do sterilnej fľaše a zalejeme ich vriacou,destilovanou vodou (500 ml).

Pevne zavrieme a necháme 24 hodín lúhovať – medzičasom fľašou párkrát zatrasieme.

Šťavu scedíme, vlejeme ju do hrnca a varíme 10 minút.

Potom pridáme šťavu z citróna a sirup vlejeme do fliaš.

Sirup uschovávame v chladničke alebo sterilizujeme.

Odporúčané dávkovanie: každú hodinu či dve jeden hlt – pri zápaloch hrdla zaľudňuje sliznicu a pri bronchitíde na ľahšie vykašliavanie.

Sirup z fialky pomáha aj pri nespavosti,či problémoch so srdcom

Liečivý čaj, ak ho viete správne použiť!
1 kávovú lyžičku sušených kvietkov nechávame lúhovať v 2 deci vody zhruba 15 minút.

Určite však nie väčšie množstvo a ani nie dlhšie, pretože inak sa môžu objaviť nežiadúce účinky ako zvracanie a nevoľnosť.

Odvar pite maximálne 2 až 4-krát denne.

Nedoporučuje sa však jeho dlhodobé užívanie, ide vyslovene o to, aby ste sa „vystrábili“ z neduhov, ktoré sa nás držia ešte aj na jar.

Recept proti akné – pre krásnu pleť
Používame maximálne 7 dní. Za hrsť kvetov fialky dáme do hrnca, vlejeme 5 dl studeného mlieka ,dáme na šporák a pomaly necháme „zahriať“-ale nesmie zovrieť!

Necháme vychladnúť, scedíme a skladujeme v chladničke.

Používame ako liečivé mlieko na ošetrenie pleti.

Liečivý olej – pri bronchitíde, proti stresu a na boľavé oči
80 g kvietkov zalejeme 400 ml panenského olivového oleja.

Necháme lúhovať a po 4 dňoch scedíme a dáme do menšej tmavej fľašky.

Používame sa na jemnú masáž očných viečok, spánkov, na potieranie hrude a tiež na potieranie boľavých kĺbov a pri reume.

Kandizované fialky
Kvety fialky potrite bielkom a následne namáčajte do kryštálového cukru. Takto pripravené fialky nechajte vysušiť v rúre pri teplote 60 °C, prípadne na vzduchu, čo však bude trvať o niečo dlhšie. Miesto bielka môžete použiť aj cukrový sirup.

Fialkový cukor
Existujú dve možnosti prípravy fialkového cukru. Jednou z nich je usušené fialky zomlieť a takto predpripravené vmiešať do cukru. Druhý spôsob prípravy spočíva v naložení čerstvých fialiek priamo do cukru, kde ich necháte približne 1 až 2 hodiny odstáť. Dostatočne dlhý čas na to, aby fialky svojou arómou prevoňali cukor ale dostatočne krátky na to, aby stihli cukor zvlhčiť.

Víno podľa Hildegardy
Hildegarda von Bingen žila na prelome 11. a 12. storočia. Bola nemecká lekárka, prírodovedkyňa a botanička. Fialkové víno odporúčala na zahnanie smútku a melanchólie. Približne 2 veľké hrste čerstvých fialiek zalejte bielym vínom. Môžete doň pridať koreň sladovky sladkoplodej (Glycyrrhiza glabra) a koreň galgánu (Galangal), ktorý môžete nahradiť zázvorom. Víno nechajte lúhovať týždeň, potom ho sceďte a… pite s mierou!

Fialkový čaj
Pol hrste čerstvých alebo sušených fialiek zalejte horúcou vodou. Po miernom vychladnutí pridajte citrón a med. Takýto čaj je vynikajúci pri kašli, zahlienení, chrípke, prechladnutí či iných respiračných problémoch. Ale nebojte sa ho piť aj mimo chorôb, je veľmi chutný a podporuje aj vašu imunitu.

ZDROJ: zdravetipy/facebook